Wereldwijd de meest waardevolle award voor effectieve en bewezen marketingcommunicatie. Georganiseerd door de VIA & BVA

Effie bekroonde case

Terug

Gedragscampagne - Effie Awards 2012 - brons

Een Hollander ontdekt Friesland

Effie bekroning

brons

2012

Opdrachtgever(s)

Friesland Bank

Bureau('s)

Roorda Reclamebureau

In het kort

Door klant en "snel geld symbool"; Jort Kelder te koppelen aan de bankiers van Friesland Bank werden we niet alleen bekender, maar ook nuchterder, eerlijker en betrouwbaarder. We doen als kleine bank in een keer mee in de strijd met de grootbanken om het spaargeld van de Nederlander. Met een kleine share-of-voice van 4,2% hebben we 10,5 cent van elke nieuw gespaarde euro opgehaald. 8x meer dan ons fairshare van 1,3 cent! Helaas is Friesland Bank niet meer zelfstandig, maar aan de campagne heeft het in ieder geval niet gelegen.

Juryrapport

Friesland Bank (inmiddels overgenomen door de Rabobank) wilde spaargeld uit de markt halen om haar balanspositie te versterken.
Daarvoor moest ook de bekendheid van het merk sterk omhoog. In deze campagne, vooral op tv en radio, staan twee mediatypen tegenover elkaar: Jort Kelder als typische vertegenwoordiger van het snelle geld, en Wybe, de nuchtere bankier van Friesland Bank. 

Een heerlijk Hollandse case met een goed verhaal. Friesland Bank maakt slim gebruik van het betrouwbare en nuchtere imago van de Friezen
t.a.v. rentesentiment.

Friesland Bank is dankzij de briljant gekozen campagne van een regionale speler een landelijke speler geworden. Jort Kelder, met een reputatie als kenner van de bankenwereld, is als bekende Nederlander slim gekozen. Hij maakt het verschil in de campagne.

De jury heeft veel discussie over hoe de case stuurt naar haar bewijsvoering. Het had heel erg geholpen als de marktcontext daar beter in mee was genomen. Maar al met al vindt de jury - ondanks het feit dat de Friesland Bank als zelfstandig merk niet meer bestaat - de campagne te mooi om niet te belonen.

De case krijgt daarom een Bronzen Effie.

Sluit

Contactgegevens

T. 06 - 520 909 80

VIA kantoor
Weesperplein 4b
1018 XA Amsterdam

Sluit

Typen om te zoeken

Sluit

Ben jij je inloggegevens kwijt?