Wereldwijd de meest waardevolle award voor effectieve en bewezen marketingcommunicatie. Georganiseerd door de VIA & BVA

Het 14% experiment

Terug

Gedragscampagne kort - Effie Awards 2015 - zilver

Het 14% experiment

Effie bekroning

zilver

2015

Opdrachtgever

ŠKODA

Bureau('s)

Selmore
MediaCom

Samenvatting

‘Volume for money: hoe Škoda in 2014 de meest geleaste auto in Nederland werd. Dankzij een slim idee én executie vielen we op tussen de veelal identieke campagnes van de concurrentie. Dat resulteerde in het marktleiderschap, ondanks de hoge grp-druk in het segment. Met een opvallende in-your-face uitleg van de voordelen van de Škoda Octavia Combi Greenline maakten we de pay-off 'Simply clever' meer dan waar.’

Juryrapport

Een opvallende campagne tussen die van de concurrenten. Heel geloofwaardig in de boodschap, degelijk en overtuigend uitgevoerd. Het inzicht is sterk: in het 14%-segment vind je vooral kleine auto's; dat Skoda toch een grote auto in dit segment aanbiedt is een voor de doelgroep belangrijk onderscheid.

De resultaten van de campagne zijn om over naar huis te schrijven, gerealiseerd met een relatief beperkt budget en zonder verkapte kortingen. Het aantal mensen dat aanschaf van een Skoda overweegt, is een paar procent gestegen, iets wat in de automarkt absoluut niet eenvoudig is. En de conversie van share of voice naar daadwerkelijke verkoop is ook stevig omhoog gegaan. De communicatie heeft veel in positieve zin veranderd. Wat daarbij wel geholpen heeft, is het feit dat 2014 het laatste jaar was waarin 14%-modellen voordelig konden worden aangeschaft. Dankzij deze bijtellingsgevoeligheid - nu kan het nog - is er dus een zekere urgentie in het verhaal gekomen (maar ook meer GRP-druk van andere aanbieders in dit segment).

De campagne heeft aantoonbaar effect gehad. De awareness en de imago statements zijn fors gestegen. Belangrijker nog voor deze gedragscampagne: het aantal mensen dat de Skoda overweegt heeft een all time high bereikt.

Sterk: slimme strategie, doeltreffend uitgewerkt, prima resultaat.

Sluit

Contactgegevens

T. 06 - 520 909 80

VIA kantoor
Weesperplein 4b
1018 XA Amsterdam

Sluit

Typen om te zoeken

Sluit

Ben jij je inloggegevens kwijt?