uitgangspositie
Een overzicht van het concept & plan
5A. Creatief concept
Pleegzorg. Er gaat een wereld voor je open. Voor het kind. Voor de pleegouders. Voor de ouders. De campagne is een uitnodiging aan iedereen om in de wereld van pleegzorg te stappen.
De urgente oproep ‘Help een kind zo thuis mogelijk op te groeien. Open je wereld.nu’ verbinden we aan verschillende persona’s met verschillende drijfveren. Zo maken we de boodschap toegankelijk voor zoveel mogelijk volwassenen: een gezin met kinderen, een stel zonder kinderen, oudere stellen, of mensen met een andere culturele achtergrond. En triggeren we hen met een open mind in actie te komen.
We ontwikkelen 8 persona’s om de hele wereld van pleegzorg te laten zien. We brengen hen samen met rekwisieten in beeld die dienen als metafoor voor een gedeelde interesse die de doelgroep met pleegkinderen gemeen hebben. Daarnaast zijn de rekwisieten ook los als boodschapdrager in te zetten, zodat een gedeelde interesse zo breed mogelijk herkenbaar is en een zo breed mogelijke doelgroep aanspreekt.
- Een vader met (pleeg)dochter en hond
- Een vrouwenstel met mislukte taart
- Een jonge vrouw van mediterrane afkomst met fie
- Een oudere vrouw met thee en koekjes
- Een jong stel met rugzak
- Een jongen op een wipwap
- Een tienermeisje met een voetbal
- Een jong volwassen jongen met mama-tattoo.
In de kernbeelden zijn hoofdpersonen geplaatst op een verschillende kleurrijke achtergrond, met het rekwisiet in eenzelfde kleur. Zo houden we de aandacht op de mensen in het systeem en de boodschap van de campagne. De kleurrijke achtergrond wekt de aandacht in zowel een offline/outdoor omgeving als in een online context.
5B. Mediaplan
Het mediaplan heeft de ambitie om tijdens de Week van Pleegzorg zo veel mogelijk te zijn waar potentiele pleegouders zijn. En als we de doelgroepbepaling van Pleegzorg Nederland ‘volwassenen van 21 jaar en ouder’ in acht nemen is dat zo goed als overal. Daarom is de inzet van aandacht in redactionele media een belangrijk element van het mediaplan, verzorgd door Bijl PR.
Mediastrategie
Om de aandacht in media te krijgen heb je een aantal ingrediënten nodig. Heb je hard nieuws, dan lukt het meestal wel om de aandacht te krijgen. Heb je geen hard nieuws, dan moet je op zoek naar een invalshoek die media aanspreekt.
We kozen ervoor gebruik te maken van cijfers om de urgentie van het probleem te laten zien. Om een goede match te maken en kinderen een nieuw thuis te bieden zijn jaarlijks 3.500 nieuwe pleegouders nodig. Vorig jaar waren er 1000 te weinig. Daarnaast neemt het aantal kinderen in pleegzorg verder toe en daalt de instroom van nieuwe pleegouders. Genoeg input om de urgentie aan te tonen. Die cijfers zoeken we ook per provincie uit om per provincie de urgentie aan te tonen. In aansluiting op het creatieve concept willen ook via earned media laten zien hoe het leven van kinderen én pleegouders verrijkt wordt door pleegzorg. En dat er verschillende manieren zijn om pleegouder te zijn. Ook tantes, opa’s en oma’s, alleenstaande vaders en/of moeders, homostellen, buurvrouwen, kunnen pleegouder worden. Om dit naar voren te laten komen, verzamelen we van te voren verschillende voorbeelden en verhalen om deze in onze mediabenadering te gebruiken.
Voor de inzet van paid media kiezen we in eerste instantie voor massamedia die aansluiten bij het mediagebruik van de doelgroep die zich het meest voelde aangesproken door de vorige campagne: vrouwen in de leeftijd van 35-43 jaar:
- Landelijke en lokale radio, DOOH op NS-stations om forensen te bereiken
- DOOH in winkelcentra om de doelgroep tijdens een ‘gezins’moment te bereiken
- Display, Search en social advertenties om aan te sluiten op interessegroepen.
Veel van deze middelen zijn gebaseerd op videomateriaal, waarbij de positieve, optimistische kijk op pleegzorg tot leven komt.
Na de week van Pleegzorg zetten we nog 8 weken online en social advertenties in om verkeer naar de website te drijven en aanmeldingen voor de e-mailserie te realiseren. Hiervoor maken we gebruik van performance marketingprincipes: in plaats van alle boodschappen te laten zien, zetten we het budget in op de advertenties die effectief zijn.
1. Trigger
Dit is een noodgeval
Op de eerste dag van De week van Pleegzorg op 30 oktober 2019, komt alles samen en trappen we af met een pr-activatie: Gijs Staverman, dj en zelf ook pleegouder, slaat het ruitje van een manshoge ‘Break in case of emergency’ – box in waarin een kindacteur een noodoproep van een pleegkind deelt:
‘Ik zoek een plek waar ik gewoon echt mezelf kan zijn. Een plek bij iemand die me begrijpt. Maar ja, waar vind ik die?”
Gijs Staverman gaat in gesprek met voorbijgangers of zij hun wereld met een kind willen delen. De video van deze noodbox agendeert de urgentie verder via een advertentiecampagne op social media.
We benaderen media met een pakket aan onderdelen. Eigenlijk een ‘instapklaar’ item, waarmee ze direct aan de slag kunnen. We bieden ze een urgent maatschappelijk thema als onderwerp, de cijfers van Pleegzorg ondersteunen de urgentie. Daarnaast vormt de Week van de Pleegzorg voor de benodigde actualiteit. We bieden hen de mogelijkheid pleegouders en kinderen te spreken, verhalen en voorbeelden die we van te voren hebben voorbereid. Ook de woordvoerder van Pleegzorg is beschikbaar voor toelichting op de cijfers en de urgentie van pleegzorg. De aftrap met Gijs Staverman op een centrale locatie in Nederland biedt een fysieke mogelijkheid waar media beeld en geluid kunnen schieten. Op die manier maken we het ook visueel aantrekkelijk voor radio en tv. De ambassadeur van Pleegzorg Nederland, DJ Gijs Staverman geeft onze earned media een zetje met zijn bekendheid en biedt ons kansen voor een nog breder mediabereik. Met de verschillende warme relaties in het media werd dit pakketje aan verschillende landelijke media (krant, radio en tv) en regionale media aangeboden.
Diversiteit van mensen en beweegredenen
Die diversiteit de wereld van pleegzorg komt naar voren in 4 verschillende radiospots, 9 verschillende kernuitingen van verschillende type pleegouders, ouders en kinderen op (D)OOH, display en social advertenties en in brede pr-aandacht in landelijke en regionale media voor echte verhalen van verschillende pleegouders en pleegkinderen.
Via een brand portal met templates kunnen pleegzorgorganisaties verschillende formaten voor offline en online advertenties voorzien van hun logo en die van gemeenten om lokaal de bewustwording te vergroten. Ook aan pleegouders als ambassadeurs is gedacht. Zij kunnen in de brand portal Facebook uitnodigingen, A4 posters en ander materiaal downloaden voor een presentatie op school, bij de sportvereniging of bij hen thuis.
Die noodbox komt lokaal in het klein terug: pleegzorgorganisaties kunnen met een flyer-standaard in de vorm een noodbox het belang van pleegzorg agenderen bij de supermarkt, bibliotheek of ander publieke plekken.
Like
Op de campagnesite ‘Openjewereld.nu’ maken bezoekers een test waarmee zij ontdekken welke vorm van pleegzorg het beste past bij hun levensstijl en voor welk type pleegkind zij het meest geschikt zijn. Op de resultaatpagina nodigen we hen uit voor een serie e-mails met verhalen van pleegkind, pleegouder, ouder en organisaties en praktische informatie over pleegzorg. De e-mailings bevatten een online magazine, 2 podcasts en 2 video’s met inspirerende verhalen om de impact te vergroten. Door de e-mails wekelijks te versturen, voorkomen we infostress bij de ontvangers.
Via search en display advertenties drijven we bezoekers op basis van interesses en retargeting naar de campagnesite zodat zij zich registreren voor de e-mailserie.
Tijdens de week van pleegzorg organiseren de pleegzorgorganisaties verschillende activiteiten. In de brand portal zijn verschillende middelen te downloaden om die activiteiten met de ‘Open je wereld’ boodschap te laden: verschillende vormen van signing zoals banieren, banners en sporthekken. Tot hoodies, flyers en ansichtkaarten.
Na de vier eerste e-mails ontvangen abonnees maandelijks een ervaringsverhaal van een pleegouder, kind of ouder. Zo houden we de interesse hoog van degenen die meer tijd nodig hebben voordat zij zich aanmelden bij een pleegzorgorganisatie. In december was de eerste van deze maandelijkse serie een e-mailing met kerstwens met een animatievideo.
Love
In deze fase is het aan de pleegzorgorganisaties in de regio om met hun wervingsactiviteiten mensen te bewegen tot een eerste aanmelding, vaak voor een voorlichtingsbijeenkomst. De landelijke campagne draagt hieraan bij door geïnteresseerden van de laatste e-mailing door te sturen naar een regionale pleegzorgorganisaties naar keuze. Ze ontvangen van de betreffende organisatie een printversie van het magazine, een uitnodiging voor een informatieavond en eventueel aanvullende informatie van de organisatie zelf. Door de e-mailserie zitten alle kandidaten landelijk op hetzelfde kennisniveau en voorkomen we uitval wegens verkeerde beeldvorming.
5C. Investeringen
Overkoepelend | |
Conceptontwikkeling | 35.000 |
Productiekosten, inclusief PR | 210.000 |
Kanalen / Media / Middelen | 150.000 |
Totaal | 395.000 |
| |
Netto advertentiebudget per kanaal | |
DOOH | 52.450 |
Radio | 40.000 |
Search | 7.084 |
Display | 18.210 |
Facebook | 21.088 |
Youtube | 1.155 |
Pleegzorg Nederland heeft aangegeven een meerjarige campagne te willen voeren, waarbij in het eerste jaar zoveel mogelijk middelen worden ontwikkeld, die daarna eenvoudig zijn aan te passen door de pleegzorgorganisaties. Dit hebben we aangepakt door te investeren in een brand portal met templates, waarin zij binnen de kaders van het creatief concept hun eigen logo’s en boodschappen kunnen toevoegen en aanpassen. Ook hebben we geïnvesteerd in hoogwaardige middelen zoals video’s en podcast om met storytelling de interesse in de like-fase te vergroten.
Voor de inzet van media wilden we de balans vinden tussen zichtbaarheid en performance. Daarom hebben we voor de bewustwordingsfase voor radio gekozen, een kanaal waar we voor dit doel grote kortingen konden realiseren. De DOOH in winkelcentra en NS-stations bood brede zichtbaarheid terwijl we toch geografische keuzes konden maken in de targeting.
5D. Externe factoren
De campagne is in korte tijd (minder dan 8 weken) ontwikkeld. Uiteindelijk werd de officiële opdracht op 17 september gegeven, terwijl de campagne op 30 oktober gelanceerd moest worden. Daardoor konden middelen pas laat worden opgeleverd en moesten pleegzorgorganisaties op korte termijn de campagnemiddelen inpassen in hun activiteiten die zij al gepland hadden voor de week van pleegzorg.
Dat heeft er tevens toe geleid dat pleegzorgorganisaties niet meer in overleg konden met gemeenten in welke mate zij gebruik konden maken van gemeentelijke kanalen (zoals een katern in de stadskrant of de reeds ingekochte media door de gemeente). De campagne is lokaal daardoor mogelijk minder zichtbaar geweest dan optimaal mogelijk.
De pleegzorgorganisaties hebben zich echter enorm enthousiast getoond over de campagne en het creatief concept van Open je wereld. In de brand portal hebben zij meer dan 2.989 communicatiemiddelen gedownload en 1.942 communicatiemiddelen op maat gemaakt via de templates.
Ook voor de contacten met de pers hebben zij zich hard gemaakt om snel de juiste pleegouders, en pleegkinderen te vinden voor de verhalen waar landelijke en regionale media zoals Beau, RTL Nieuws, NOS journaal, Jeugdjournaal en Linda naar op zoek waren.
De campagne werd gevoerd in de periode voordat Covid-19 heerste.
5E. Reclame Code Commissie
De case is niet voorgelegd aan de RCC.