Wereldwijd de meest waardevolle award voor effectieve en bewezen marketingcommunicatie. Georganiseerd door de VIA & BVA

Over op IBAN

Terug

Bewustwordingscampagne - Effie Awards 2013 - brons

Over op IBAN

Effie bekroning

brons

2013

Opdrachtgever

De Nederlandsche Bank

Bureau('s)

FHV BBDO
Porter Novelli
PHD
51North

Samenvatting

Bij de SEPA-migratie staat veel op het spel. Maar begin 2012 werd dat nog nauwelijks onderkend. Het was gewoon geen issue. Dat is nu volstrekt anders. De campagne heeft de migratie op de kaart gezet. Zowel bij bedrijven als bij consumenten. Zonder angst te zaaien, zonder protest uit te lokken. Terwijl dat risico levensgroot aanwezig was. De speelruimte was klein. Maar de serieuze boodschap, op een sympathieke manier gebracht, heeft zijn werk uitzonderlijk goed gedaan. Inmiddels maakt Nederland in Europa een enorme inhaalslag. We zijn ├ęcht klaar voor IBAN.

Juryrapport

Een goede case, die complexe, op het eerste gezicht minder sprankelende en ook nog eens gevoelige materie op een verrassend eenvoudige manier aanpakt. Er zijn heldere keuzes gemaakt. De resultaten zijn sterk en overtuigend, de case is logisch opgebouwd.

Maar, wat is de invloed van communicatie door derden? Ook banken hebben over IBAN gecommuniceerd met hun klanten.

De jury vraagt zich af of de forse sprong in IBAN betalingen uitsluitend veroorzaakt is door de campagne. Een deel ervan kan zeker veroorzaakt zijn door banken die na de aanloopfase alvast bepaalde transacties via het nieuwe systeem hebben gedaan.

Al met al zit er een aantal slim bedachte trucs in de campagne. De Nederlandsche Bank weet als verrassende afzender een concrete angst te creeeren voor in de toekomst. Pas op; als je het niet goed regelt kan je vanaf 1 januari 2014 geen geld meer overmaken, maar ondertussen wordt het probleem deels al voor je opgelost.

Bij elkaar vond de jury Bewustwording deze case brons waard. 

Sluit

Contactgegevens

T. 06 - 520 909 80

VIA kantoor
Weesperplein 4b
1018 XA Amsterdam

Sluit

Typen om te zoeken

Sluit

Ben jij je inloggegevens kwijt?