Juryleden + Proces 2020
Juryleden + Proces 2020
EFFIE JURYLEDEN 2020
Gedragscampagnes lang
Nestle Voorzitter Klaverblad bvA Schiphol Group bvA Ralf van Lieshout Greenhouse VEA
| Science4business.nl Onafhankelijk Auping bvA Marc Leurs Xsaga VEA Edward de Ridder Alfred VEA
|
Gedragscampagnes kort
KIK Communicatie Voorzitter ANWB bvA BEVER bvA GUC VEA
| Erasmus Onafhankelijk Energiedirect.nl bvA Isabelle Dacz Wavemaker VEA Erik Wiese Blauw Gras VEA
|
Maatschappelijke Impact
Havas Lemz Voorzitter Hartstichting bvA Nederlandse Loterij bvA Glasnost VEA
| Twist Onafhankelijk Ministerie van Alg. Zaken bvA Omnicom Media Group VEA Patritia Pahladsingh TBWA\NEBOKO VEA
|
MERK campagnes
The USP Company Voorzitter PWC bvA DELA bvA N=5 VEA
| MeMo2 Onafhankelijk Plus Retail bvA Philip Kok The Valley VEA DDB Unlimited VEA
|
Hoofdjury
De Positioneerders
| Heelal
|
JURY PROCES
Effie Nederland hanteert twee juryniveaus: vier vakjury’s en een hoofdjury.
1 - VAKJURY'S + juryvakdagen
Elke categorie kent zijn eigen jury. Hiermee zorgen we ervoor dat de kennis van de juryleden zoveel mogelijk aansluit bij de vereiste kennis om in deze categorie tot een deskundig oordeel te komen. De vier vakjury’s:
• Jury Maatschappelijke Impact
• Jury Merk
• Jury Gedrag Lang
• Jury Gedrag Kort
- Hoofdjury
JURYLEDEN
De jury bestaat uit acht juryleden:
2 onafhankelijke juryleden (waarvan een de voorzitter is)
3 door BVA benoemde juryleden afkomstig van adverteerderszijde
3 door VEA benoemde juryleden afkomstig uit de bureauwereld.
JURYPROCES
De vakjury’s beoordelen de cases in hun categorie op effectiviteit en komen samen tot een oordeel welke cases een Effie verdienen. Ook stellen zij vast welke kleur (goud, zilver, brons) de Effie zou moeten hebben. Zij schrijven een kort juryrapport als onderbouwing voor hun oordeel. Er wordt gewerkt vanuit het principe van ‘overeenstemming’. Alle juryleden moeten in principe achter de Effie waardigheid van de case staan alsmede van de kleur van de Effie. Mocht er geen overeenstemming worden bereikt dan kan er gestemd worden. Dat kan over de Effie waardigheid en over de kleur van de Effie. In deze stemming stemt de voorzitter niet mee, zodat er altijd een meerderheid wordt gerealiseerd. De Effie waardige cases worden door de juryvoorzitter in gebracht in de hoofdjury met een onderbouwing.
De juryleden ontvangen hun cases digitaal. Ze kunnen dan in hun eigen tempo en wanneer het hen uitkomt de cases beoordelen. Het oordeel van elk jurylid wordt vastgelegd in het beoordelingsformulier en onderling verspreid. Zo ontstaat voor de uiteindelijk jurybespreking al een duidelijk beeld over de waardering van de cases. Het doel van de jurybijeenkomst is om definitief vast te stellen welke cases in aanmerking komen voor een Effie. En welke kleur. Het oordeel van de jury wordt vastgelegd in een juryrapport.
EXTERNE CONSULTANTS
Mocht het zo zijn dat er kennis ontbreekt in het juryteam, dan bestaat de mogelijkheid om externe kennis in te schakelen. Concreet betekent dit dat de mogelijkheid bestaat om externe consultants met hele specifieke kennis van onderhavige markten uit te nodigen om de jury bij te spijkeren en te adviseren om de ingezonden case zo objectief mogelijk te kunnen beoordelen.
2 - HOOFDJURY
De hoofdjury bestaat uit 6 personen: de vier voorzitters van de vakjury’s, een eigen hoofdvoorzitter en een algemeen lid. De hoofdjury beoordeelt alle door de vakjury’s aangemerkte cases die in aanmerking komen voor de Effie. De voorzitter van de betreffende vakjury waarin de case is beoordeeld, geeft toelichting en ‘verdedigt als een coach’ het oordeel over de case. En tevens waarom de case welke kleur Effie krijgt. De hoofdjury werkt vanuit het principe van overeenstemming: ieder jurylid moet in principe de Effie waardigheid ondersteunen. Mocht er geen overeenstemming worden bereikt, dan volgt een stemming. In deze stemming stemt de hoofdvoorzitter niet mee, zodat er altijd een meerderheid wordt gerealiseerd. Deze stemming kan gaan over de Effie waardigheid en over de kleur van de Effie. De hoofdvoorzitter ziet toe op de objectiviteit waarmee de Effies worden vastgesteld. De hoofdjury stelt vlak voor de uitreiking de definitieve Effies vast.
De leden van de hoofdjury ontvangen de juryrapporten van de door de vakjury geselecteerde cases die in aanmerking komen voor een Effie. De juryleden geven hun oordeel over deze rapporten. Dit wordt voorafgaand aan de jurybijeenkomst onderling verspreid. De jurybijeenkomst stelt de definitieve Effie's en kleuren vast, vult waar nodig de juryrapporten aan en stelt deze rapporten definitief vast.